Pożywienie świnek morskich powinno zawierać wszystkie niezbędne im do życia substancje. Znajdują się wśród nich witaminy. To duża grupa różnych związków chemicznych, które uczestniczą w licznych procesach metabolicznych. Jedną z ważniejszych witamin dla świnek morskich jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Większość ssaków wytwarza ją w swoich organizmach, ale nie świnki morskie. Nie mają bowiem enzymu, który to umożliwia, dlatego muszą pobierać kwas askorbinowy z pokarmem. Pod tym względem świnki są podobne do ludzi, ale są od ludzi znacznie wrażliwsze na niedobór witaminy C.
Objawy niedoboru witaminy C u świnek morskich
Kwas askorbinowy bierze aktywny udział w wielu procesach metabolicznych. Między innymi uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników w mózgu, hormonów kory nadnerczy oraz kolagenu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Witamina C jest również jednym z ważniejszych antyoksydantów, czyli chroni organizm przed zgubnym skutkiem działania wolnych rodników.
Jednym z pierwszych widocznych objawów niedoboru witaminy C u świnek morskich jest ciemnienie siekaczy, które z białych stają się żółte lub brązowe. Zwierzątka stają się także bardziej podatne na wszelkiego rodzaju infekcje. U młodych świnek możemy zaobserwować spowolnienie, a nawet całkowite zahamowanie wzrostu, co jest związane z zaburzeniami produkcji kolagenu, który jest jednym ze składników kości. Jest on również ważny dla prawidłowego funkcjonowania stawów, dlatego przy jego braku możemy obserwować u świnek trudności w poruszaniu się i obrzęk stawów.
Kolagen jest również jednym ze związków, z których zbudowane są ściany naczyń krwionośnych, wzmacnia je i nadaje im sprężystość. Przy braku dostatecznej ilości witaminy C naczynia krwionośne stają się kruche i pękają. U świnki możemy wówczas zaobserwować krwawienie z dziąseł, dziąseł, krwawienia podskórne i wylewy krwi w mięśniach. Cierpiącym na bardziej zaawansowaną postać hipowitaminozy C świnkom wypadają także zęby.
Źródła witaminy C dla świnek morskich
Ponieważ lepiej jest zapobiegać niż leczyć, powinniśmy dbać o to, by pożywienie świnek zawierało dostateczną ilość witaminy C. Zwierzątka potrzebują jej dziennie około 10-20 miligramów na każdy kilogram ciała.
Naturalnym źródłem witaminy C dla świnki są warzywa i owoce. Duże jej ilości znajdziemy między innymi w:
- pomidorach,
- cykorii,
- kalafiorze,
- kapuście,
- brukselce,
- pietruszce,
- szpinaku,
- papryce,
- truskawkach,
- poziomkach,
- owocach dzikiej róży,
- porzeczkach (szczególnie czarnych).
W sklepach zoologicznych dostępne są również specjalne preparaty z witaminą C dla świnek morskich. Suplementy te dodaje się zwykle do wody pitnej. Stosując ten sposób należy jednak pamiętać, że witamina C szybko rozkłada się pod wpływem światła i kontaktu z metalowymi elementami poideł, dlatego codziennie należy przygotowywać jej świeży roztwór. Inną możliwością jest podawanie rozrobionej z wodą witaminy strzykawką prosto do pyszczka zwierzątka. Ważne jest to, by przestrzegać zaleceń producenta preparatu, które podane są na opakowaniu, by uniknąć przedawkowania.
Tekst: Jacek P. Narożniak
Zdjęcie: Fotolia.com
atrakcyjne wyprzedaże ♥ wyjątkowe promocje ♥ kody rabatowe
Zasady ochrony danych osobowych | Rabat dotyczy tylko zakupów w e-sklepie Kakadu
Sty 11, 2016 - 10:04 PM
Wspaniale ! Właśnie dowiedzieliśmy się czegoświęcej o świnkach morkich