Zrób wyjątkowe zakupy w promocji Wakacje Cenowe Last Minute w dowolnym sklepie stacjonarnym Kakadu Zoo i dodatkowo wygraj jeden z pięciu voucherów o wartości 2 000 złotych na wyjazd ze swoim...
Mięso drobiowe, powszechnie stosowane w karmach komercyjnych, jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Najczęściej stosowane w produkcji są kurczak, indyk, kaczka jak oraz gęś. W niektórych karmach możemy również znaleźć mięso bażanta czy nawet strusia.
Młode, rosnące zwierzęta potrzebują pokarmu o zwiększonej zawartości białka. Istotne jest by było lekkostrawne - kurczak wydaje się być odpowiedni wyborem. Wiele komercyjnych karm przeznaczonych dla szczeniąt opartych jest właśnie na nim. Dodać należy, że drób jest mięsem smakowitym, bogatym w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz związki mineralne (cynk, selen, fosfor). Dla przykładu witamina B6 (pirydoksyna) - ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, kurczliwość mięśni, działanie układu wewnątrzwydzielniczego. Witamina ta bierze udział w ponad 140 reakcjach enzymatycznych organizmu. Natomiast niacyna (wit.B3) wpływa korzystnie na jakość włosa i stan zdrowia skóry naszych pupili. Psy są w stanie syntetyzować niacynę w organizmie, jednak jej ilość jest niewystarczająca do pokrycia dobowego zapotrzebowania. U kotów nie potwierdzono do tej pory możliwość syntezy witaminy B3.
Mięso z indyka jest chude, niskokaloryczne, co jest istotne przy produkcji karm odchudzających. Zawiera ważne makroelementy, jak fosfor (uczestniczy w budowie kości i zębów) czy potas odpowiedzialny m.in. za równowagę kwasowo-zasadową organizmu oraz przewodnictwo bodźców nerwowych. Dodatkowo mięso indycze jest także cennym źródłem żelaza i magnezu.
Gęsina jest bogatym źródłem witaminy A (jej zawartość wynosi 30 ug/100g, w przypadku kurczaka jest to tylko 16ug/100g) oraz żelaza. Jednak największą jego zaletą jest duża zawartość tłuszczu - zawiera ok. 70% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych (nawet 5 razy więcej niż wieprzowina). Tłuszcz z gęsi należy do jednego z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Kwasy linolowy i arachidonowy mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie skóry, a ich niedobór może objawiać się złuszczeniem naskórka. W konsekwencji może doprowadzać do zwiększonej podatności na alergeny środowiska i rozwój alergii. Biologiczna rola witaminy A jest istotna w procesie widzenia, rozwoju płodu jak również funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Mięso kaczki, podobnie jak gęsi zawiera znaczne ilości tłuszczu, co przekłada się na wzrost kaloryczności i smakowitości. To tłuszcz jest nośnikiem smaku. Kacze mięso jest źródłem żelaza (2,4mg/100g, dla porównania mięso z indyka 0,6 mg/100g) oraz witaminy B1 (tiamina) - wspomaga ona pracę układu krążenia, wpływa pozytywnie na wzrost i rozwój kości.
Z kolei mięso bażanta cechuje wysoka zawartość białka przy niskiej zawartości tłuszczu. Charakteryzuje je dodatkowo bardzo dobry stosunek kwasów omega 3 i 6. W porównaniu z mięsem kaczym czy gęsim - zawiera ono znacznie więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ostatnim omawianym będzie mięso strusia. Traktowane jest jako ekskluzywny dodatek do karm. Ze względu na swoją strukturę i ciemną barwę, często jest porównywane z wołowiną. Białko strusiny cechuje wyjątkowa przyswajalność i wysoka strawność. Średnia zawartość białka w mięsie strusim mieści się w przedziale 20-22%, podczas gdy w wołowinie wynosi ona 21-22%. Mięso strusia zawiera duże ilości lizyny - podstawowego elementu struktury wielu białek organizmu.
Drób często jest opisywany jako przyczyna alergii u psów i kotów. Alergia pokarmowa to indywidualnie określona, immunologiczna reakcja na składnik pokarmowy. Głównym, niespecyficznym objawem klinicznym jest świąd, który może objawiać się drapaniem, lizaniem, ocieraniem różnych części ciała. Wtórnie pojawiają się zmiany skórne - wykwity. Biegunka i wymioty występują rzadziej. Prawdą jest, że mięso drobiowe (głównie kurczak) może uczulać i zdarza się to częściej niż w przypadku innego rodzaju mięs. Jednak pojawia się coraz więcej karm ze zhydrolizowanym białkiem kurczaka, które nie mają właściwości alergizujących. Ze względu na zalety mięsa drobiowego, lekarze weterynarii często zalecają dietę opartą na gotowanym kurczaku - wpływa on korzystnie na wrażliwy przewód pokarmowy chorujących psów.
Pragniemy podkreślić, że dieta drobiowa ma stosunkowo mniejszą zawartość metali ciężkich i arsenu niż dieta oparta na bazie czerwonych mięs oraz ryb. Mięso drobiowe cenione jest przede wszystkim jako źródło białka o dużej wartości odżywczej. Pod tym względem przewyższa mięso wieprzowe czy wołowe. Istotnym atutem mięsa drobiowego jest wysoka strawność białka. Warto wspomnieć o naturalnych drobiowych przysmakach - filety z kaczki , suszone szyje z indyka czy kurze łapki ucieszą każdego czworonoga.
Autor: Lek.wet. Jakub Sadłowski, Warszawa
Zdjęcie: © Delicious — stock.adobe.com
Zrób wyjątkowe zakupy w promocji Wakacje Cenowe Last Minute w dowolnym sklepie stacjonarnym Kakadu Zoo i dodatkowo wygraj jeden z pięciu voucherów o wartości 2 000 złotych na wyjazd ze swoim...
☝️️📝Zapisane na liście: zrobić porządki, posiać rzeżuchę, kupić farbki do jajek... Przed nami przedświąteczna gorączka.🌡💥 Nie zapomnij w tym czasie o swoim pupilu❗W Kakadu Zoo przygotowaliśmy teraz pełen Wielkanocny Koszyk...
Pokaż, jakim WSZECHKOTEM jest Twój kot! Wszechkoty to hołd, który składamy naszym ulubieńcom. Ich koci spryt, kocie psoty budzą nasz podziw i radość, dlatego stworzono zabawę, w której ich charakterystyczne,...
Odwieczni wrogowie: kot i pies. Gdy tylko się spotkają, w ruch idą łapy, pazury i zęby. Gonią się, gryzą i drapią. Ale czy musi tak być? Niekoniecznie. To na nas...