Zrób wyjątkowe zakupy w promocji Wakacje Cenowe Last Minute w dowolnym sklepie stacjonarnym Kakadu Zoo i dodatkowo wygraj jeden z pięciu voucherów o wartości 2 000 złotych na wyjazd ze swoim...
Z roku na rok świadomość opiekunów psów i kotów rośnie. Starają się oni wprowadzać do diety rzadziej stosowane składniki lub zmieniać sposoby żywienia (np. zwolennicy diety BARF). Wybór kaczki jako źródła białka pochodzenia zwierzęcego wydaje się być świetnym pomysłem. Z rok na rok rośnie w Polsce produkcja mięsa kaczego. Charakter chowu kaczek w Polsce (półintensywny, z dostępem do zbiorników wodnych i świeżego powietrza) różni się od ferm kurcząt brojlerów i indyków - co ma znaczenie przy wzroście ekologicznej świadomości Polaków. Kaczka, obok gęsiny jest uznawana za najbardziej szlachetnie mięso drobiowe.
Mięso kaczki jest doskonałym źródłem białka o dobrej strawności i smakowitości i niskiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B i zawiera duże ilości fosforu i potasu. Witamina B1 (tiamina) wspomaga pracę układu krążenia, wpływa pozytywnie na wzrost i rozwój kości. Z kolei B6 (pirydoksyna) odgrywa znaczącą rolę w przemianach białka i tłuszczu w organizmie. Ma wypływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i odporność organizmu. W wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku bierze udział witamina b12. Mięso kacze zawiera również cynk i selen, który bierze czynny udział w zwalczaniu wolnych rodników. Selen pomaga w ustabilizowaniu funkcjonowania tarczycy. Mięso kaczki zawiera znaczne ilości tłuszczu, co z jednej strony powoduje wzrost kaloryczności diety ( istotne dla psów sportowych), jak i stanowi cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Jest łatwostrawne, często z powodzeniem jest stosowane u zwierząt z wrażliwym przewodem pokarmowym. Nie sposób zapomnieć o wysokim stężeniu żelaza w mięsie.
Kacze mięso zawiera około 21 % białka w filecie, średnia zawartość to 15 %. Z kolei tłuszczu w całej tuszce jest nawet 28 %, a w filecie ok. 8 %.
Coraz częściej u naszych pupili z objawami świądu lekarze weterynarii podejrzewają alergię pokarmową. Korzystne jest wybranie mięsa kaczki jako jedynego źródła białka pochodzenia zwierzęta w przeprowadzeniu diety eliminacyjnej. Polega ona na podawaniu zwierzęciu pokarmu zawierającej rodzaj białka, którego nigdy wcześniej nie jadło. Konieczne jest, aby taka dieta trwała min. 6-8 tygodni i od początku jej trwania była rygorystycznie przestrzegana. Na zakończenie diety wskazana jest próba prowokacyjna - podanie niewielkiej ilości podejrzewanego alergenu i ocena reakcji organizmu ( czy świąd powrócił).
Różnorodność jest przyprawą życia i kluczem do optymalnego żywienia psów i kotów. Starajmy się zmieniać składniki diety, pobudzać kubki smakowe naszych pupili. Zapewni to im długie i szczęśliwe życie.
Autor: Lek.wet. Jakub Sadłowski, Warszawa
Zdjęcie: © chendongshan - stock.adobe.com
Zrób wyjątkowe zakupy w promocji Wakacje Cenowe Last Minute w dowolnym sklepie stacjonarnym Kakadu Zoo i dodatkowo wygraj jeden z pięciu voucherów o wartości 2 000 złotych na wyjazd ze swoim...
Mięso drobiowe, powszechnie stosowane w karmach komercyjnych, jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Najczęściej stosowane w produkcji są kurczak, indyk, kaczka jak oraz gęś. W niektórych karmach możemy również znaleźć...
Amor, pies który rozkochał opiekunów w schronisku Ślepego i przerażonego - takiego znaleźli psa, którego ktoś porzucił na ulicy, tak po prostu:( Amor ma około 7-8 lat, jest bardzo lękliwy...
Bielawska Galeria Handlowaul. Wojska Polskiego 39A58-260 Bielawabielawa@kakadu.pltel: 222 561 099 Godziny otwarcia:Poniedziałek – Sobota 9.00 – 21.00Niedziela handlowa 09.00 – 20.00 W sklepie zoologicznym Kakadu Zoo w Bielawskiej Galerii Handlowej...