Tukany

Tukany

Tukany wyglądają przedziwnie. Masywny dziób nadaje im komiczny wyraz i sprawia wrażenie bardzo ciężkiego i niezgrabnego.

Środowisko naturalne tukanów

Tukany zamieszkują lasy Ameryki od południowego Meksyku po Paragwaj i północną Argentynę.

Wygląd tukanów

Tukany dorastają do 60 cm. Są masywnej budowy i podobnie jak papugi mają dwa palce skierowane do tyłu.
Najbardziej charakterystyczną cechą jest jednak ich ogromny dziób. Pozornie ciężki, jest tak naprawdę bardzo lekki, ponieważ jego wnętrze ma ażurową budowę, przypominającą plaster miodu. Taka budowa zapewnia mu jednocześnie dużą wytrzymałość.

Naukowcy opisali wiele gatunków tukanów, różniących się wielkością i ubarwieniem

Zachowanie i wymagania tukanów

Ze względu na ich duże rozmiary ciała, powinniśmy hodować tukany w obszernych zewnętrzych wolierach dla ptaków, zaopatrzonych w liczne konary i obsadzonych roślinnością.

Naszą wolierę koniecznie należy podzielić na dwie części: letnią i zimową. W tej pierwszej ptaki będą mogły korzystać z uroków pobytu na świeżym powietrzu w ciepłe miesiące roku. Druga zaś, ocieplona i ogrzewana, będzie stanowiła schronienie na zimę.

Tukany najlepiej hodować w grupach jednogatunkowych lub parami. Nie powinno trzymać się ich z innymi ptakami, zwłaszcza mniejszymi, ponieważ bardzo szybko mogą stać się smaczną przekąską dla tukanów

Dieta tukanów

Tukanom podajemy owoce, warzywa i pokarmy dla miękkojadów. Konieczny jest również dodatek białka zwierzęcego, w postaci owadów i ich larw, a nawet niewielkich gryzoni.

Rozmnażanie tukanów

Rozróżnienie płci u tukanów wymaga badań laboratoryjnych.
Dobrana para może przystąpić do lęgów, jeśli zapewnimy jej dużą i solidną budkę lęgową. Ptaki nie wyściełają budki.
Obydwoje rodzice wysiadują jaja i opiekują się pisklętami, które po wykluciu są nagie i nieporadne.

Systematyka tukanów

Tukany zaliczamy do rodzaju Ramphastos, znajdującego się w rodzinie tukanów. Rodzina ta obejmuje wiele gatunków. Niektóre z nich wcale nie przypominają ptaka, którego powszechnie nazywamy tukanem.

Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Gromada: ptaki
Rząd: dzięciołowe
Rodzina: tukany
Rodzaj: Ramphastos

Tekst: Jacek P. Narożniak
Zdjęcie: Fotolia.com

banerek-promocyjny-kakadu1

Kupuj taniej!
Ekskluzywne oferty na Twój email

atrakcyjne wyprzedaże  wyjątkowe promocje  kody rabatowe


Gady
Psy
Ptaki
Małe ssaki
Koty

Zapisanie się do newslettera jest bezpłatne i nie wiąże się
z żadnymi kosztami. Zawsze masz możliwość wypisania się
z naszej listy mailingowej. Mail z kodem rabatowym dotrze
do Ciebie w ciągu 24 h.

*Rabat dotyczy zakupów w e-sklepie Kakadu

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sieć Sklepów Zoologicznych Kakadu Sp. z o.o.