Papużka falista

Papużka falista


Karmę dla papużki falistej kup w e-sklepie Kakadu »

Papużki faliste, obok kanarków, należą do najpopularniejszych ptaków ozdobnych. Są niewielkich rozmiarów i mają niewielkie wymagania, a ich utrzymanie nie obciąża domowego budżetu. Mogą być doskonałymi towarzyszami dla każdego człowieka.

Środowisko naturalne papużki falistej

Papużki faliste pochodzą z Australii, gdzie są tak rozpowszechnione, jak wróble i gołębie w Polsce. Do Europy trafiły w XIX wieku.

Wygląd papużki falistej

Są niewielkimi ptakami mierzącymi wraz z długim ogonem około osiemnastu centymetrów długości. Dzikie osobniki mają jasnozielone upierzenie ciała. Gardło i czoło mają żółte. Na głowie, grzbiecie i skrzydłach występuje charakterystyczny falisty rysunek. Sterówki, lotki i nogi są niebieskie.

Jak wszystkie papugi, papużki faliste mają dwa palce skierowane do przodu i dwa skierowane do tyłu. Obydwie połowy dzioba są ruchome, co jest cechą odróżniającą papugi od innych ptaków, u których górna połowa dzioba jest nieruchoma. Nad dziobem, wokół nozdrzy znajduje się skórzana narośl nazywana woskówką.

W niewoli wyhodowano bardzo wiele odmian barwnych tych uroczych ptaków. Wyselekcjonowane rasowe papużki faliste są dużo większe od swoich nierasowych kuzynek.

Długość życia papużki falistej

Papużki faliste żyją około siedmiu lat.

Zachowanie i wymagania papużki falistej

Papużki faliste są wyjątkowo sympatycznymi ptakami. Ruchliwe i ciekawskie z natury. Wszystko je interesuje i muszą dokładnie zbadać każdą nową rzecz w swoim otoczeniu. Cały dzień radośnie poćwierkują. Bywają bardzo hałaśliwe.

Są bardzo towarzyskie i w naturze żyją w bardzo dużych stadach, liczących nawet setki sztuk. Czasami dochodzi między nimi do sprzeczek, ale kończą się one równie szybko, jak się zaczęły. Większe awantury wybuchają tylko o budki lęgowe. Kłócą się samice, z których każda chce zająć jak najlepsze miejsce na gniazdo. Papużki faliste łatwo się oswajają.

Klatka dla papużek falistych powinna być obszerna, tym bardziej, że nie należy trzymać papużek falistych pojedynczo, tylko przynajmniej w parach, ale najlepiej czują się w grupach. Ptaki mogą być tej samej płci.

Oswojone papużki można wypuszczać z klatki, do której zwykle same wracają. Należy tylko pamiętać, by okna zasłonić firankami i przykryć czymś lustra. Ptaki nie widzą szyby i rozpędzona papużka może w nią uderzyć, co kończy się zwykle poważnymi urazami czaszki i kręgów szyjnych, i śmiercią. Latają bardzo szybko.

Pożywienie papużki falistej

Podstawowym pożywieniem jest pokarm dla papużek falistych. Jako urozmaicenie podajemy im warzywa, soczyste owoce i zieleninę.

Rozmnażanie papużki falistej

Rozróżnienie płci u dorosłych osobników większości odmian barwnych jest bardzo łatwe: Samce mają niebieską woskówkę, samice brązową.

Papużki faliste bardzo łatwo się rozmnażają. Najchętniej gniazdują w grupach. Jaja składane są w budkach lęgowych. Nie wyściełają gniazd. Samica może złożyć nawet powyżej dziesięciu jajeczek, w jedno lub dwudniowych odstępach, dlatego pisklęta są w różnym wieku. Te, które wykłuły się jako ostatnie mają niewielkie szanse przeżycia. Samica wysiaduje jaja około osiemnastu dni.

Pisklęta opuszczają gniazdo po około trzydziestu pięciu dniach.

Odmiany papużek falistych

Papużki faliste o normalnej falistości

  • Jasnozielona
  • Ciemnozielona
  • Oliwkowa
  • Jasnoniebieska
  • Kobaltowa
  • Fiołkowa
  • Szarozielona
  • Szara
  • Fioletowa

Papużki faliste o rozjaśnionej falistości

  • Żółta
  • Biała
  • Cynamonowa
  • Szaroskrzydła
  • Jasnoskrzydła

Papużki faliste łaciate (arlekiny)

  • Duński szek recesywny
  • Australijski szek dominujący
  • Kontynentalny szek dominujący

Papużki faliste „ino”

  • Lutino
  • Albinotyczna (albino)
  • Lutino czarnooka
  • Albino czarnooka

Papużki faliste pozostałych odmian barwnych

  • Opalowa
  • Lacewing
  • Łupkowa
  • Nakrapiana
  • Płowa
  • Obrzeżona
  • Siodłata
  • Jasnobrzucha
  • Jednostronna
  • Niebieskie z żółtą maską

Papużki falite „kształtne”

  • Czubata
  • Kędzierzawa

Systematyka papużek falistych

Papużki faliste należą do rzędu papugowych, czyli papug, które uważane są za jedne z najbardziej inteligentnych zwierząt.

Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Gromada: ptaki
Rząd: papugowe
Rodzina: papugowate
Podrodzina: papugi właściwe
Rodzaj: Melopsittacus
Gatunek: Melopsittacus undulatus

Tekst: Jacek P. Narożniak
Zdjęcie: Fotolia.com

banerek-promocyjny-kakadu1

Kupuj taniej!
Ekskluzywne oferty na Twój email

atrakcyjne wyprzedaże  wyjątkowe promocje  kody rabatowe


Gady
Psy
Ptaki
Małe ssaki
Koty

Zapisanie się do newslettera jest bezpłatne i nie wiąże się
z żadnymi kosztami. Zawsze masz możliwość wypisania się
z naszej listy mailingowej. Mail z kodem rabatowym dotrze
do Ciebie w ciągu 24 h.

*Rabat dotyczy zakupów w e-sklepie Kakadu

Powiązane artykuły

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz
  1. Anka
    Gru 24, 2015 - 03:01 PM

    Papużki faliste w życiu nie żyją 7 lat. Wszystkie papugi sa długowieczne, nawet te najmniejsze. Siedem lat to śmiesznie mało. Zadbana papuga, codziennie wypuszczana, dobrze i zdrowo karmiona i żyjąca w czystości, pod opieka weterynarza, maja zapewnione towarzystwo i rożne atrakcje powinna dożyć przynajmniej 12 lat (pomijając wypadki czy choroby). Zdarzało sie, ze faliste dożywały ponad 20 lat, tak naprawdę nie znamy wieku ich biologicznej starości, przedwczesna smierć jest z winy niedoświadczonych hodowców.

    Reply

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sieć Sklepów Zoologicznych Kakadu Sp. z o.o.