Niedobór witaminy C u świnek morskich

Niedobór witaminy C u świnek morskich

Pożywienie świnek morskich powinno zawierać wszystkie niezbędne im do życia substancje. Znajdują się wśród nich witaminy. To duża grupa różnych związków chemicznych, które uczestniczą w licznych procesach metabolicznych. Jedną z ważniejszych witamin dla świnek morskich jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Większość ssaków wytwarza ją w swoich organizmach, ale nie świnki morskie. Nie mają bowiem enzymu, który to umożliwia, dlatego muszą pobierać kwas askorbinowy z pokarmem. Pod tym względem świnki są podobne do ludzi, ale są od ludzi znacznie wrażliwsze na niedobór witaminy C.

Objawy niedoboru witaminy C u świnek morskich

Kwas askorbinowy bierze aktywny udział w wielu procesach metabolicznych. Między innymi uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników w mózgu, hormonów kory nadnerczy oraz kolagenu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Witamina C jest również jednym z ważniejszych antyoksydantów, czyli chroni organizm przed zgubnym skutkiem działania wolnych rodników.

Jednym z pierwszych widocznych objawów niedoboru witaminy C u świnek morskich jest ciemnienie siekaczy, które z białych stają się żółte lub brązowe. Zwierzątka stają się także bardziej podatne na wszelkiego rodzaju infekcje. U młodych świnek możemy zaobserwować spowolnienie, a nawet całkowite zahamowanie wzrostu, co jest związane z zaburzeniami produkcji kolagenu, który jest jednym ze składników kości. Jest on również ważny dla prawidłowego funkcjonowania stawów, dlatego przy jego braku możemy obserwować u świnek trudności w poruszaniu się i obrzęk stawów.

Kolagen jest również jednym ze związków, z których zbudowane są ściany naczyń krwionośnych, wzmacnia je i nadaje im sprężystość. Przy braku dostatecznej ilości witaminy C naczynia krwionośne stają się kruche i pękają. U świnki możemy wówczas zaobserwować krwawienie z dziąseł, dziąseł, krwawienia podskórne i wylewy krwi w mięśniach. Cierpiącym na bardziej zaawansowaną postać hipowitaminozy C świnkom wypadają także zęby.

Źródła witaminy C dla świnek morskich

Ponieważ lepiej jest zapobiegać niż leczyć, powinniśmy dbać o to, by pożywienie świnek zawierało dostateczną ilość witaminy C. Zwierzątka potrzebują jej dziennie około 10-20 miligramów na każdy kilogram ciała.

Naturalnym źródłem witaminy C dla świnki są warzywa i owoce. Duże jej ilości znajdziemy między innymi w:

  • pomidorach,
  • cykorii,
  • kalafiorze,
  • kapuście,
  • brukselce,
  • pietruszce,
  • szpinaku,
  • papryce,
  • truskawkach,
  • poziomkach,
  • owocach dzikiej róży,
  • porzeczkach (szczególnie czarnych).

W sklepach zoologicznych dostępne są również specjalne preparaty z witaminą C dla świnek morskich. Suplementy te dodaje się zwykle do wody pitnej. Stosując ten sposób należy jednak pamiętać, że witamina C szybko rozkłada się pod wpływem światła i kontaktu z metalowymi elementami poideł, dlatego codziennie należy przygotowywać jej świeży roztwór. Inną możliwością jest podawanie rozrobionej z wodą witaminy strzykawką prosto do pyszczka zwierzątka. Ważne jest to, by przestrzegać zaleceń producenta preparatu, które podane są na opakowaniu, by uniknąć przedawkowania.

PRZECZYTAJ TAKŻE:  Jakie siano dla świnki morskiej?

Tekst: Jacek P. Narożniak
Zdjęcie: Fotolia.com

banerek-promocyjny-kakadu1

Kupuj taniej!
Ekskluzywne oferty na Twój email

atrakcyjne wyprzedaże  wyjątkowe promocje  kody rabatowe


Gady
Psy
Koty

Zapisanie się do newslettera jest bezpłatne i nie wiąże się
z żadnymi kosztami. Zawsze masz możliwość wypisania się
z naszej listy mailingowej. Mail z kodem rabatowym dotrze
do Ciebie w ciągu 24 h.

*Rabat dotyczy zakupów w e-sklepie Kakadu

Powiązane artykuły

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz
  1. kamilcia
    Sty 11, 2016 - 10:04 PM

    Wspaniale ! Właśnie dowiedzieliśmy się czegoświęcej o świnkach morkich

    Reply

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sieć Sklepów Zoologicznych Kakadu Sp. z o.o.