Bilbil zbroczony

Bilbil zbroczony

Bilbil zbroczony (inaczej bilbil krwawik lub bilbil krwawnik) należy do łatwych w pielęgnacji i popularnych na świecie miękkojadów. Być może w Polsce trudno go będzie zdobyć, jednak warto spróbować. Jest ptakiem śpiewającym.

Środowisko naturalne bilbila zbroczonego

Bilbil zbroczony występuje w Indiach, południowo-wschodniej Azji i w Chinach. Został sprowadzony również do Nowej Południowej Walii w Australii, na Nikobary i na Mauritius. Można go spotkać w tamtejszych lasach, ogrodach i na plantacjach.

Wygląd bilbila zbroczonego

Bilbil jest niewielkim ptakiem dorastającymi do około 20 cm długości, z głową ozdobioną długim czubkiem z piór.

Nazwy „zbroczony” lub „krwawnik” nawiązują do czerwonych, przypominających krew plamek przy oczach. Cała reszta głowy jest czarna, poza białymi policzkami i białym podgardlem. Reszta ciała w odcieniach brązu..

Zachowanie i wymagania bilbila zbroczonego

W naturze prowadzi raczej osiadły tryb życia i nie podejmuje dalekich wędrówek. Jest towarzyski i żyje w grupach, których członkowie stale porozumiewają się głosem. Dlatego również w niewoli najlepiej trzymać te ptaki w grupach, albo przynajmniej parami.

Ze względu na swe małe rozmiary, nadaje się do trzymania w mieszkaniach w obszernej klatce dla ptaków, choć niewątpliwe najlepszym pomieszczeniem jest zewnętrzna woliera dla ptaków, gęsto zarośnięta roślinnością. Powinna być przynajmniej częściowo zadaszona i zaopatrzona w ocieplaną przybudówkę, w której ptaki będą spędzać zimę.

W okresie godowym, samce mogą być agresywne wobec siebie, dlatego na czas rozrodu lepiej poszczególne pary oddzielić od siebie.

Pożywienie bilbila zbroczonego

Podstawowym pożywieniem bilbili zbroczonych są soczyste owoce i pokarm dla miękkojadów zawierające dodatek białka zwierzęcego. Warto podawać im także owady i ich larwy, najlepiej żywe, by ptaki mogły na nie polować.

Rozmnażanie bilbila zbroczonego

W naturze okres godowy trwa od stycznia do sierpnia. W tym czasie samce bilbili zajmują prywatne rewiry i oznajmiają swoje prawa do nich śpiewem.

Czarkowate gniazda, z traw, liści i piór, budowane są dobrze ukryte wśród gałęzi krzewów. Samica składa do 4 jaj, które wysiadują na zmianę obydwoje rodzice.

Systematyka bilbila zbroczonego

Bilbile tworzą osobną rodzinę w rzędzie wróblowych. Obejmuje ona około 120 – 150 gatunków, z których kilkanaście hodowanych jako ptaki ozdobne.

Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Gromada: ptaki
Rząd: wróblowe
Podrząd: śpiewające
Rodzina: bilbile
Rodzaj: Pycnonotus
Gatunek: Pycnonotus jocosus (bilbil zbroczony)

Tekst: Jacek P. Narożniak
Zdjęcie: Fotolia.com

banerek-promocyjny-kakadu1

Kupuj taniej!
Ekskluzywne oferty na Twój email

atrakcyjne wyprzedaże  wyjątkowe promocje  kody rabatowe


Gady
Psy
Ptaki
Koty

Zapisanie się do newslettera jest bezpłatne i nie wiąże się
z żadnymi kosztami. Zawsze masz możliwość wypisania się
z naszej listy mailingowej. Mail z kodem rabatowym dotrze
do Ciebie w ciągu 24 h.

*Rabat dotyczy zakupów w e-sklepie Kakadu

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sieć Sklepów Zoologicznych Kakadu Sp. z o.o.