Aleksandretta obrożna

Aleksandretta obrożna

Niewątpliwie najbardziej popularnym gatunkiem ze wszystkich aleksandrett jest aleksandretta obrożna. Hodowana już w starożytności, występuje w kilku odmianach barwnych. Jeśli zapewnimy jej odpowiednie warunki życia, długo będziemy cieszyć się jej towarzystwem.

Środowisko naturalne aleksandretty obrożnej

Aleksandretty obrożne pochodzą z Azji, jednakże są jedynymi papugami, które żyją już na wolności w Europie. Niektórym osobnikom udało się uciec z hodowli, inne zostały świadomie wypuszczone, i stworzyły kilka dzikich populacji w cieplejszych rejonach starego kontynentu.

Wygląd aleksandretty obrożnej

Są całkiem sporymi ptakami: długość ciała wynosi około 40 cm. W upierzeniu dzikiej formy aleksandretty obrożnej dominuje kolor zielony, ale wyhodowano kilka odmian barwnych, między innymi żółtą i niebieską.

Długość życia aleksandretty obrożnej
Aleksandretty obrożne żyją około 15 lat.

Zachowanie i wymagana aleksandretty obrożnej

Są spokojnymi i towarzyskimi ptakami. Na ziemi i gałęziach poruszają się wolno i majestatycznie, ale potrafią szybko latać. W naturze aleksandretty obrożne żyją w grupach. Jak wszystkie papugi mogą być bardzo głośne. Oswajają się łatwo

Powinno się im zapewnić obszerną klatkę dla papug lub wolierę, tym bardziej że nie należy ich hodować pojedynczo. Jak wszystkie papugi źle znoszą samotność, jeśli więc trzymamy tylko jednego ptaka, musimy poświęcać mu dużo uwagi.

Pożywienie aleksandretty obrożnej

Podstawowym pokarmem są pokarmy dla dużych papug oraz owoce, warzywa i zielenina.

Rozmnażanie aleksandretty obrożnej

Rozróżnienie płci w przypadku dorosłych ptaków jest bardzo proste. Samiec ma na szyi charakterystyczną czarną obrączkę, od której pochodzi zresztą nazwa tego gatunku. Młode same aleksandretty obrożnej są jednak ubarwione tak samo, jak samice.

Rozmnożenie w niewoli nie jest trudne. Problemem może być tylko dobór pary. Osobniki wychowane przez człowieka mogą nie zaakceptować ptasiego partnera.

Systematyka aleksandretty obrożnej

Jak wszystkie gatunki aleksandrett, aleksandretty obrożne należą do rodzaju Psittacula i zaliczane są do podrodziny papug właściwych.

Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Gromada: ptaki
Rząd: papugowe
Rodzina: papugowate
Podrodzina: papugi właściwe
Rodzaj: Psittacula krameri (aleksandretta obrożna)

Tekst: Jacek P. Narożniak
Zdjęcie: Fotolia.com

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sklepy stacjonarne
Sieć zoologiczna Kakadu liczy już 41 sklepów w całej Polsce! Znajdź sklep »
Sklep internetowy
Rób zakupy szybko i wygodnie, z dostawą do domu! Przejdź do e-sklepu»
System agencyjny Kakadu

Otwórz sklep zoologiczny z siecią Kakadu
Dołącz do nas »

Kontakt z biurem

tel. 22 762 97 07, 22 427 38 75
fax. 22 762 97 17
kakadu@kakadu.pl

Kontakt ze sklepem internetowym

pn-pt 9:00-17:00
tel. 800 080 550 lub 22 256 99 50.
kontakt@e-sklep.kakadu.pl

Kontakt ze sklepem stacjonarnym
Zapytaj eksperta
Jeśli masz pytanie z zakresu tematyki zoologicznej, możesz je zadać naszemu ekspertowi. Zapytaj eksperta Kakadu »
Baza wiedzy
Portal kakadu.pl to baza kilkuset artykułów dotyczących tematyki zwierząt.
Gazetka promocyjna

Copyrıght 2013 FUEL THEMES. All RIGHTS RESERVED.